Pages

Sunday, September 6, 2009

Lencana Sekolah - SEKOLAH KEBANGSAAN MERCHANG, MARANG. TERENGGANUSejarah Sekolah
 • Diasaskan oleh Khatib Haji Awang Bin Musa pada tahun 1947 dengan nama Sekolah Rakyat.
 • Tapak asal berhampiran Masjid Kg. Merchang.

 • Bangunan asal berdinding kayu dan beratapkan daun nipah.

 • Murid pertama seramai 30 orang.

 • Guru pertama mengajar Encik Che Ibrahim bin Mat Amin.

 • Dipindahkan ke Kg Demang kerana masalah air pasang besar.

 • Dipindahkan sekali lagi ke tapak sekarang di Kg Pulau Rusa apabila bangunan baru siap pada 31. 1. 1952.Lencana Sekolah - SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN KUNDASANG, RANAU, SABAH.1. Lima mata gergaji di puncak lencana menunjukkan Rukun Negara

2. Bulan sabit dan bintang bermaksud harapan masyarakat agar sekolah ini akan terus melahirkan manusia yang berguna kepada bangsa, agama dan Negara.

3. SMK Kundasang dalam kotak merah bermaksud sekolah yang terkenal di negeri Sabah serta mempunyai harapan yang cerah kearah pencapaian “Sekolah Contoh”.

4. Obor Api Bertiang Tiga bermaksud merangkumi kegiatan Ko-Kurikulum, Kurikulum dan Kemasyarakatan.

5. Gunung Kinabalu bersalut hitam berintikan warna hijau, bermaksud kedudukan sekolah adalah berhampiran dengan Gunung Kinabalu. Warna hijau melambangkan kegiatan utama penduduk berhampiran iaitu PERTANIAN.

6. Tanda bulatan di pinggang lencana, bermaksud tekad yang bulat dan teguh pendirian diamalkan oleh pelajar.

7. Tiang lencana berwarna kuning bermaksud tonggak kebudayaan berbilang kaum yang menghuni sekolah ini.


SMK Kundasang, Ranau

1. SMK Kundasang telah dimulakan pembinaannya pada 24 April 1984 dan siap pada 24 Disember 1985 dengan kos RM10 juta. Kontraktor yang melaksanakan pembinaan ini ialah Lee Construction.

2. Mula digunakan untuk persekolahan yang pertama pada 6 Januari 1986 (Isnin) dengan bilangan murid seramai 60 orang dan bilangan guru seramai 6 orang.

3. Hanya satu kelas tingkatan satu dan satu kelas tingkatan dua dibuka.

4. Idea penubuhan adalah atas permintaan dan permuafakatan orang Kundasang sendiri dan pengasas utama pembinaan sekolah ialah YB. Datuk Mynoor Ginggor yang merupakan wakil rakyat N13 Kundasang pada masa itu.

5. SMK Kundasang adalah sekolah menengah yang ketiga dibina di Ranau selepas SMK Paduka Mat Salleh Ranau dan SMK Bundu Tuhan.

6. Permohonan projek pembinaan SMK Kundasang telah dihantar sendiri oleh YB. Datuk Mynoor Ginggor, Pembantu Menteri Pertanian Negeri Sabah pada masa itu kepada Pengarah Pendidikan Negeri Sabah.

Datuk Mynoor Ginggor

7. Kelulusan Pembinaan Sekolah telah diluluskan oleh Y.A.B. Datuk Musa Hitam Menteri Pelajaran Malaysia.

Tun Musa Hitam

8. 1982 : Datuk Musa Hitam, Menteri Pelajaran Malaysia, Datuk Harris Mohd. Salleh, Ketua Menteri Sabah dan YB. Datuk Mynoor Ginggor telah memeriksa tapak SMK Kundasang dengan menaiki helicopter.

Datuk Harris Mohd. Salleh, Ketua Menteri Sabah

9. Selepas pemeriksaan maka tapak diluluskan serta merta pada akhir tahun 1982.

10. Menurut Y.Bhg Datuk Mynoor Ginggor, kawasan 48 ekar milik syarikat dari Australia dan British yang meliputi kawasan perumahan kampung, war memorial garden di kawasan Kundasang telah dipohon untuk dikeluarkan. Perkara ini telah dibawa ke Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu dan keputusan Mahkamah dan Kerajaan Negeri ialah 8 ekar dikekalkan untuk War Memorial Garden dan selebihnya 40 ekar dikembalikan kepada Kerajaan Negeri.

Perancangan untuk 40 ekar itu termasuklah tapak SMK Kundasang yang ada sekarang seluas 5 ekar, tapak klinik 5 ekar, Balai Polis 5 ekar, Bomba 5 ekar, MDR 5 ekar, Jabatan Parit dan Saliran (JPS) 5 ekar dan selebihnya untuk lain-lain jabatan dan perumahan kampung sedia ada.


Click picture to enlarge


STAFF TERAWAL

 1. En. Suhaibul Suriman (Pengetua : 1986-1992)
 2. En. Sulaiman Duhiman (Pen. Kanan Pengetua : 1983-1993)
 3. En. Mohd Dzin Mokhtar
 4. En. Haimin Dusilin
 5. En. Esa Ahmad
 6. Pn. Azmidah Yamin
 7. Cik Kamaidah Maslin
 8. En. Sabri Amat
SEJARAH PENUBUHAN TINGKATAN 6

Menurut YBhg Datuk Mynoor Ginggor, permohonan untuk mendapatkan Tingkatan 6 telah dipohon melalui PIBG bagaimanapun lambat mendapatkan kelulusan.

Semasa kunjungan YB. Datuk Seri Najib Tun Razak pada tahun 1999 ke Hotel Perkasa Kundasang, surat permohonan telah dikemukakan kepada Menteri Pelajaran dan diluluskan pada penghujung tahun yang sama.

Sejarah penubuhan kelas Tingkatan 6 pula di SMK Kundasang bermula pada tahun 1999. Pada masa tu hanya seramai 60 orang pelajar terpilih menjadi perintis pertama Tingkatan 6. Tapi seramai 10 orang telah menerima tawaran untuk menyambung pelajaran di Uitm, UMS, Kolej Kejururawatan/ Pembantu Perubatan dan Kolej Farmasi. Hanya tinggal 50 orang yang berjaya menempuhi exam STPM. Kebanyakan pelajar yang terpilih adalah daripada SMK Kundasang dan SMK Bundu Tuhan.

Pada masa tu, kelas tingkatan 6 hanya ada dua, iaitu kelas Ekonomi dan Geografi. Mata pelajaran yang diperkenalkan pula ialah Ekonomi, Pengajian Perniagaan, Geografi, Sejarah, Bahasa Melayu/Malaysia, Sastera, Pengajian Am dan MUET. Antara cikgu perintis pertama yang mengajar adalah :

1) Cikgu Yusak Gopog - Ekonomi
2) Cikgu Badariah - Geografi
3) Cikgu Nor Sobah Tauhid Pengajian Perniagaan
4) Cikgu Noreeta Khamis Pengajian Am
5) Cikgu Noor Aini - Sejarah
6) Cikgu Ruslindah Rasul - Sastera
7) Cikgu Norita Hamdan - Bahasa Melayu
8) Cikgu Nancy Sepikit - MUET

Melalui Persatuan Tingkatan 6, kami berusaha untuk memperkenalkan pelajar-pelajar tingkatan 6 pada masa itu melalui pertandingan Forum Perdana sempena Bulan Bahasa Melayu, Sketsa pendek, mempersembahkan Koir sempena Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah serta membuat Jalur Gemilang sempena menyambut Hari Kemerdekaan.

Cabaran kami yang utama menjadi pelajar tingkatan 6 yang pertama di SMK Kundasang adalah kekurangan bahan-bahan rujukan pelajaran. Di samping itu, hampir kesemua guru tiada pengalaman mengajar tingkatan 6 kerana kebanyakannya baru keluar dari IPT. Harapan kepada kami juga amat tinggi untuk memastikan kelas tingkatan 6 di SMK Kundasang terus wujud.


# Semua maklumat diatas dipetik dari blog Sekolah Menengah Kebangsaan Kundasang, Ranau Sabah.
#Lencana ini merupakan sumbangan dari pihak sekolah dan diterima oleh penulis pada 4 September 2009.
# Jutaan terima kasih kepada pihak sekolah diatas sumbangan lencana sekolah ini.

Lencana Sekolah - SEKOLAH KEBANGSAAN PUCHONG JAYA, PUCHONG, SELANGOR

Lencana Sekolah - SEKOLAH KEBANGSAAN PUCHONG INDAH, PUCHONG


lencana skpi
Keterangan warna :
 1. Merah – Melambangkan semangat waja yang membara dalam mengejar ilmu
 2. Kuning – Melambangkan Kedaulatan Negara
 3. Biru – Melambangkan perpaduan seluruh warga sekolah
 4. Putih – Melambangkan budi pekerti yang bersih dan mulia diamalkan oleh warga sekolah
Keterangan bentuk :
 1. Perisai Ketahanan diri
 2. Obor dan Buku Kecemerlangan dalam bidang akademik dan sukan yang diberi keutamaan dan seiringan. Cahaya obor bermaksud kejayaan dicari dengan berpandukan Rukun Islam dan Rukun Negara yang lima
 3. Lima Gelung Mewakili lima rumah sukan yang ada di sekolah
Moto
“Berilmu, Beramal Dan Berbakti”
 1. BERILMU Hidup mesti dipenuhi ilmu
 2. BERAMAL Ilmu yang ada perlu diamalkan.
 3. BERBAKTI Kesediaan warga sekolah untuk berbakti kepada Agama, Bangsa dan Negara

Lencana Sekolah - SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI BESI, KUALA LUMPUR

SEJARAH SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI BESI


Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besi (SMKSB) mula ditubuhkan pada 2 Januari 1987. Pada masa sekolah ini ditubuhkan, ia tidak mempunyai bangunan sendiri dan terpaksa menumpang di Sekolah Rendah Bandar Baru Sri Petaling sehingga 20 Ogos 1989 dan bangunan sekolah digunakan secara rasmi pada keesokan harinya iaitu 21 Ogos 1989.
Penubuhan SMKSB adalah hasil permintaan ibu bapa di kawasan Pekan Sungai Besi. Manakala penubuhan sekolah ini adalah untuk menampung keperluan pendidikan penduduk di sekitar kawasan Sungai Besi dan bagi menampung murid-murid lepasan sekolah rendah dari sekolah sekitar, iaitu Sekolah Kebangsaan Sungai Besi, Sekolah Kebangsaan Pengkalan Tentera Darat, Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Kwong Hon dan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil.
Pembinaan SMKSB dibiayai sepenuhnya oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Kos pembinaannya dianggarkan menelan belanja sebanyak RM 2, 358, 000 termasuk kos penyediaan perabot bagi keperluan para pelajar SMKSB. Tapak pembinaan SMKSB adalah bekas tapak kawasan setinggan yang telah dipindahkan ke tempat lain.
Pada masa sekolah ini ditubuhkan, ia hanya dapat menampung keperluan pelajar dari Tingkatan Peralihan ke Tingkatan Satu. SMKSB mula menerima pelajarnya pada 2 Januari 1987. Untuk tahun pertama, bilangan pelajarnya adalah seramai 167 manakala bilangan guru adalah seramai 8 orang sahaja.
SMKSB mendapat namanya sempena dengan lokasi dan perletakannya yang berhampiran dengan Pekan Sungai Besi. Pengetua pertama yang mula berkhidmat di sekolah ini adalah Encik Mohamad bin Abdul Samad, iaitu semenjak sekolah ini dibuka sehingga 16 September 1990. Pengetua yang kedua pula adalah Encik Abdul Manaf bin Haji Abdul Rahman dan mula berkhidmat di sekolah ini pada 16 September 1990.
Lencana Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besi telah dicipta oleh seorang pelajar dari Institut Teknologi Mara. Moto sekolah pula telah dicipta oleh Pengetua kedua sekolah, iaitu Encik Abdul Manaf bin Haji Abdul Rahman. Moto ini diberikan tema “MAJU” yang bermaksud “Maju dan Amanah, Jaya dengan Usaha”. Lagu sekolah, "MAJU BERSAMA" pula telah dicipta oleh Encik Mohd. Jamil @ Jamlon Abdullah. Lirik lagu ini telah ditulis oleh En. Zakaria b. Zawawi dan Pn. Nor Aziah bt. Mahat. Misi SMKSB yang terkini ialah ‘Menjadikan Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besi Terus Cemerlang menjelang 2013’ menggantikan misi sebelumnya iaitu ‘Cemerlang Menjelang 2008’. Sementara itu, SMKSB memilih ungkapan ‘Merah Membara’ sebagai slogan rasminya mulai tahun 2008.
Bangunan Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besi asalnya terdiri daripada 2 blok 4 tingkat yang telah disambungkan. Bangunan ini mengandungi 22 buah bilik darjah, 2 buah bengkel Kemahiran Hidup, 6 Makmal Sains, sebuah Pusat Sumber, sebuah pejabat, sebuah bilik guru, sebuah Perpustakaan, sebuah surau dan sebuah kantin. Pertambahan pesat pelajar dari tahun ke tahun telah menyebabkan sekolah ini diberi peruntukan tambahan bagi pertambahan 3 blok bangunan baru ( C, D dan E ). Kini SMKSB sudah mempunyai 2 makmal computer (Makmal Bestari), Self Access Centre (SAC), Makmal Besinet, Bilik Profesional Guru, Bilik Media dan pelbagai kemudahan lain.
Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah ini telah ditubuhkan pada tahun 1990. Mesyuarat Agung pertama penubuhan PIBG sekolah ini telah diadakan pada 24 Ogos 1990. Mesyuarat Agung penubuhan PIBG ini telah dirasmikan oleh Tuan Haji Mohd. Zain bin Ramli, iaitu Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pendaftaran, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.
Walaupun telah digunakan sejak 1989, sebenarnya SMKSB hanya dirasmikan pada 10 Julai 1999. Perasmian telah dilakukan oleh YB Datuk Tan Chai Ho, Setiausaha Parlimen Kementerian Hal Ehwal Pengguna dan Perdagangan Dalam Negeri merangkap Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.
Perkembangan Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besi dapat dilihat melalui peningkatan jumlah guru yang kini seramai 128 orang. Manakala jumlah pelajar melebihi 1918 orang, iaitu dari pelajar Peralihan hingga ke tingkatan Enam Atas.
Sejak penubuhannya hingga kini, pelbagai kejayaan akademik dan kokurikulum telah dapat dicapai. Jumlah pelajar cemerlang yang dapat dilahirkan semakin meningkat sama ada pada peringkat PMR atau SPM. Kejayaan dalam kokurikulum seperti pasukan Dikir Barat yang pernah menjadi Naib Johan Kebangsaan Pertandingan Dikir Barat, Karnival Seni Pencegahan Dadah 2000 merupakan kemuncak kejayaan dalam kokurikulum. Kejayaan lain juga dicapai sama ada pada peringkat Zon Bangsar atau Wilayah Persekutuan.
Akhir sekali, terdapat 4 matlamat dan harapan Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besi, iaitu kecemerlangan dalam bidang akademik dan kokurikulum, pembentukan sahsiah yang seimbang, memupuk semangat meneroka di kalangan pelajar dan membina bangsa yang bermaruah. Oleh itu, harapan sekolah supaya semua pelajar bersama-sama membina semangat yang kental dan gigih untuk memajukan sekolah kita dan mencapai matlamat tersebut.
# Semua maklumat diatas dipetik dari blog Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besi, Kuala Lumpur.

Lencana Sekolah - SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN MUDA, AMPANG


MIKROSKOP
Konsep – Penemuan.
Huraian : Hidup adalah satu proses penemuan. Sekolah berperanan membantu murid-murid menemui ilmu baru melalui pemikiran, penyelidikan dan penganalisaan.
BENTUK LENGKUNG DI BAWAH
Konsep – Kesempurnaan.
Huraian : Matlamat pendidikan sekolah adalah untuk melahirkan generasi murid BERILMU, BERAKHLAK dan BERJASA.
JALUR BIRU,MERAH & PUTIH
Konsep – Keamanan.
Huraian : Untuk menentukan perkembangan fizikal dan intelek murid tercapai, maka sekolah menyediakan suasana yang indah, aman dan harmoni.
JALUR KUNING & MERAH
Konsep – Kedaulatan.
Huraian : Berada di bawah naungan Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan.
HIJAU
Konsep – Kesuburan fizikal dan mental.
Huraian : sekolah sebagai tapak semaian menyuburkan nilai-nilai pada naluri kanak-kanak melalui didikan dan bimbingan yang terancang menerusi kurikulum dan ko-kurikulum.
BENTUK PERISAI
Konsep – Ketahanan.
Huraian : Sekolah bertanggungjawab memberi perlindungan, mempertahankan jiwa murid daripada diresapi oleh anasir negative.
BENTUK BUMBUNG
Konsep – Penaung.
Huraian : Sekolah sebagai penaung memberikan perlindungan dan kesejahteraan kepada murid-murid.
OBOR & BUKU
Konsep –Penyuluh Ilmu.
Huraian : Obor menyinari masa depan, manakala buku sebagai sumber segala ilmu.


Sejarah SekolahLATAR BELAKANG


Sekolah Kebangsaan Taman Muda mula ditubuhkan pada bulan Januari 1987. Peringkat awal penubuhannya adalah bertempat di SRK Kampung Cheras Baru hanya pada sesi petang. Bilangan murid-murid pada masa itu adalah seramai 142 orang yang merupakan pelajar dari SRK Kampung Cheras Baru dan yang tinggal di kawasan taman-taman perumahan berdekatan Taman Muda.


PERKEMBANGAN FIZIKAL

Sekolah kebangsaan Taman Muda akhirnya berjaya dipindahkan ke bangunan sendiri (seperti sekarang) pada bulan April 1987.Peringkat awal perpindahan, sekolah ini mempunyai 2 blok bangunan 3 tingkat dan sebuah kantin. Ia meliputi 18 buah bilik darjah, sebuah bilik guru, sebuah pejabat, sebuah pusat sumber dan 5 buah stor / bilik serbaguna. Kemudian, bangunan sekolah ini bertambah dengan 2 blok setingkat 3 bilik dan sebuah blok setingkat 2 bilik. Pada tahun 1995, sebuah bangunan blok baru 3 tingkat telah dibina yang menempatkan 12 bilik darjah. Penghujung tahun 1999, sebuah bilik komputer ( Bilik Bestari ) telah berjaya diwujudkan bagi menempatkan beberapa komputer untuk pengajaran dan pembelajaran berbantukan komputer. Bilik bestari ini telah dilengkapi dengan rangkaian networking dan internet dan yang terkini WIFI.


PERKEMBANGAN SEKOLAH


Sekolah ini telah berkembang dengan pesatnya sejak mula ia ditubuhkan. Pada awalnya hanya terdapat sebanyak 13 buah kelas dengan pelbagai aliran dari tahun 1 hingga tahun 6. Bilangan tenaga pengajar pula adalah seramai 17 orang termasuk Guru Besar. Pada tahun 2009, jumlah murid telah meningkat kepada 1247 orang murid dan 69 orang guru termasuk Guru Besar,tiga orang Guru Penolong Kanan dan seorang Penyelia Petang. Adalah dijangkakan bilangan murid dan guru akan bertambah dari masa ke semasa berikutan perkembangan pesat kawasan perumahan sekitarnya.

SK Taman Muda, Ampang,
56100 Kuala Lumpur, Selangor.
Tel: 03-4292 1354.
E-Mail : sktamanmuda@edunet.com.my / webmail@sktm.info

Lencana Sekolah - SEKOLAH KEBANGSAAN RAWANG, RAWANG


# Jika ada diantara pembaca disini yang tahu alamat blog sk rawang, harap dapat beritahu saya di ruangan comment. TQ.

Lencana Sekolah - SEKOLAH KAFA INTERGRASI AL-FIRDAUS, TAMAN BUKIT KINRARA, PUCHONG


KAFA Intergrasi Al-Firdaus,
D/A Surau al-Firdaus,
Jalan TBK 1/10 Taman Bukit Kinrara
47100 Puchong, Selangor.

Lencana Sekolah - SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN RAWANG, RAWANG


LogoSEMEKAR.png picture by SMKRAWANG
Moto

Cergas, Berilmu, Dedikasi

Visi

Menangani segala cabaran bagi mencapai kecemerlangan sekolah dalam pengurusan kurikulum, ko-kurikulum, disiplin, sahsiah dan keceriaan sekolah.

Misi

SMK Rawang berusaha ke arah kecemerlangan di dalam kurikulum, ko-kurikulum, sahsiah, disiplin, keceriaan dan pengurusan sekolah.Sejarah Sekolah


SMK RAWANG terletak di km 25.6, Jalan Rawang, Selangor. Darul Ehsan di kawasan perkampungan Melayu. Nama asal SMK Rawang ialah Sekolah Menengah Rendah Rawang. Sekolah ini juga dikenali sebagai Sekolah Menengah Kampung Melayu Batu 16. Pada tahun 1979, Sekolah ini hanya mempunyai 16 orang pelajar yang ditempatkan di Tingkatan Satu, Dua dan Peralihan. Pada ketika itu, sekolah ini masih belum mempunyai bangunannya sendiri, hanya menumpang di Sekolah Sinaran Budi dan SRK Rawang dan diadakan di sebelah petang.

Pada tahun 1980, sekolah ini telah mendapat bangunannya sendiri. Kawasan ini bersempadan dengan hutan simpan dan Bukit kancing. Luas kawasan ini adalah 15 hektar. Pada tahun tersebut terdapat dua blok bangunan dua tingkat yang menempatkan 12 buah bilik darjah, 3 bilik makmal sains, 2 bilik guru dan 3 bilik stor. Terdapat juga bilik untuk Seni Perusahaan dan Pertukangan Besi serta 2 unit rumah guru. Selain itu, terdapat juga padang permainan, tapak perhimpunan dan kawasan taman bunga. Pada tahun 1988, Sekolah ini menerima satu blok bangunan dua tingkat yang mengandungi 6 buah bilik darjah, 2 buah bilik tandas dan 2 buah bilik stor. Pada tahun itu juga sekolah ini mendapat dua gelanggang Badminton dan Bola Keranjang.

Pada tahun 1989, bilangan pelajar telah bertambah kepada 630 orang. Majoriti pelajar adalah pelajar cina yang dating dari SRJKC San Yuk. Kelas Tingkatan 2,3,4 dan 5 adalah di sesi pagi sementara kelas Peralihan dan Tingkatan 1 di sesi petang. Pada tahun 1999 SMK Rawang mempunyai pelajar berjumlah 1865 orang dan jumlah yang besar itu tidak dapak ditampung dengan kelas-kelas yang ada. Oleh itu, pada tahun tersebut terdapat 10 kelas terapung. Oleh itu, satu blok 3 tingkat mula dibina pada tahun 1998 dan siap dibina pada tahun 2000. Pada tahun 1998 juga satu blok satu tingkat (Blok F) dibina dan satu bilik kebal siap dibina pada tahun 2000. Satu Makmal Komputer juga telah dibina dinhadapan rumah guru pada tahun 2001. Pada tahun 2002, satu blok baru (blok G) empat tingkat di bina dan siap digunakan pada tahun 2004.

Pengetua - pengetua yang bertugas di sekolah ini ialah :

1. En. Gurdeep Singh (1979-1982)
2. En. Ismail bin Sulaiman (1982-1985)
3. En. Kea Ton Kim (1985-1987)
4. Pn. Zaleha binti Mahamad (1987-1992)
5. En. Nor Aman bin Ismail (1992-1994)
6. Tn. Haji Abu Bakar bin Mohamad (1994-1998)
7. Pn. Jamaliah bnti Rahmat (1998-1999)
8. Pn. Aminah binti Abd Rani (1999-2001)
9. En. Chin Kok Goon (2001-2002)
10. Tn. Haji Mohd Fadri bin Nadzir (2002-2004)
11. Pn. Nik Hasmah binti Nik Mohamed (2004-2007)
12. Pn. Hjh Siti Normah bt Mohd Yusof (2007-2008)
13. Pn. Hajah Mazlah binti Hussein (2009 hingga sekarang)

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN RAWANG
48000 Rawang, Selangor.
Tel: 605-716 1302 | Faks: 603-60924881
Emel: admin@smkrawang.com

Laman Web: www.smkrawang.com

Lencana Sekolah - SEKOLAH KEBANGSAAN LKTP JENGKA 6, BANDAR PUSAT JENGKA.

Lencana Sekolah - SEKOLAH KEBANGSAAN LKTP JENGKA 20, BANDAR PUSAT JENGKA.


* Lencana ini sumbangan dari saudari Saliza yang bertugas di Sekolah Kebangsaan LKTP Jengka 20 dan diterima oleh penulis pada 28/07/2009.

* Terima kasih daun keladi.

Lencana Sekolah - SEKOLAH KEBANGSAAN PENDIDIKAN KHAS , BANDAR SEREMBAN.


SEKOLAH KEBANGSAAN PENDIDIKAN KHAS BANDAR SEREMBAN


Warna Kuning : Kesetiaan ( Untuk belajar )
Warna Merah : Semangat ( Untuk mencari ilmu )
Warna Hitam : Kecacatan ( Pendengaran dan Penglihatan )
Warna Hijau : Kesegaran ( Fizikal dan Mental )
Warna Putih : Kesucian ( Fikiran dan Perbuatan )

Obor : Semangat dan harapan yang tidak kunjung padam untuk menuntut ilmu
Buku : Ilmu yang dipelajari
Padi : Negeri Sembilan Darul Khusus
Kubah : Mercu kejayaan.


SEJARAH SEKOLAH

Pada tahun 1962, kelas khas untuk murid-murid bermasalah pendengaran dimulakan oleh mendiang En.V.S Param di Sekolah Rendah Dato’ Klana Maamor, Seremban dalam rancangan kelas percantuman. Guru yang pertama mengajar dikelas tersebut ialah En. Lee Kang Hai.


Pada peringkat awal penubuhannya terdapat 12 orang murid sahaja dan ditempatkan dalam satu kelas. Pada tahun 1967, kelas ini bertambah kepada dua dengan bertambahnya bilangan murid dan tenaga pengajar dan seterusnya menjadi empat buah kelas dengan empat orang tenaga pengajar pada tahun 1977.


Pada tahun 1978, sebuah mini asrama telah dibina dengan kerjasama AJK Mini Asrama dan Jabatan Kebajikan Masyarakat setelah mendapat kebenaran Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan. Dengan adanya mini asrama ini bilangan murid telah bertambah dari 36 orang kepada 56 orang dengan tenaga pengajar seramai 6 orang. Sehinggalah pada tahun 1985, sebuah bangunan asrama yang baru telah dibina yang memuatkan 100 orang murid.


Pada tahun 1987, kelas ini tidak lagi menjadi kelas percantuman. Pentadbiran sekolah ini telah dipisahkan dari Sekolah Rendah Dato’ Klana Maamor, Seremban dan Puan Rosbiah Bt. Mohd.Tahir telah dilantik menjadi guru besar bagi Sekolah Rendah Pendidikan Khas Seremban.

Kelas khas bagi murid-murid bermasalah penglihatan telah dibuka pada tahun 1989 dengan dua orang murid dan seorang tenaga pengajar. Pada tahun 1990, sebuah kelas Pra Sekolah telah dimulakan dengan 6 orang murid. Dengan adanya kelas ini, intervensi awal dapat dijalankan demi membantu kanak-kanak yang menghadapi masalah pendengaran.

Pada tahun 1991, Sekolah Rendah Pendidikan Khas Seremban telah mendapat sebuah bangunan yang baru. Bangunan baru empat tingkat ini telah dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti bilik kelas, bengkel kemahiran hidup, bilik audiologi, pusat sumber sekolah, perpustakaan, klinik, bilik guru serta pejabat. Sekolah ini telah dirasmikan oleh YB Datuk Amar Dr. Hj. Sulaiman B. Hj. Daud, Menteri Pelajaran ketika itu, pada 15 April 1994.

SK Pendidikan Khas Seremban,
Jln Muthu Cumaru
70200 Seremban

Email: skpk_seremban@hotmail.com Tel: 067624181

* Lencana ini sumbangan dari Ustaz Azril yang bertugas di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Bandar Seremban dan diterima oleh penulis pada 31/07/2009.

* Ribuan terima kasih diucapkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...