Pages

Saturday, February 20, 2010

Lencana Sekolah - SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TELOK MAS, MELAKA

  STRUKTUR DAN KOMPOSISI
PERISAI
Melambangkan perlindungan daripada gejala kurang sihat.
PELAJAR DAN BUKU
Manifestasi ilmu dan perintah untuk terus membaca (Iqra’).
SFERA
Membawa maksud betapa jauhnya hala tuju para pelajar dalam menimba ilmu yang tidak ada kesudahan.
GERIGI RODA
Lambang era sains teknologi serta keazaman kental dalam menempoh pancaroba era moden.

SEJARAH RINGKAS
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TELOK MAS
TELOK MAS, MELAKA 
Sekolah Menengah Kebangsaan Telok Mas (SMKTM) mula dibina pada bulan Jun 2000 di atas sebidang tanah seluas 6.32 hektar di kawasan Telok Mas di bawah DUN Alai. Terdiri daripada 4 blok utama iaitu blok A (pentadbiran) blok B (bilik darjah), blok C (makmal sains) dan blok D (bengkel dan pusat sumber). SMK Telok Mas juga menyediakan kemudahan asrama untuk pelajar-pelajar lelaki dan perempuan dengan kapasiti maksimum 400 orang pelajar.
Bermula dengan 9 buah kelas Tingkatan 1 dan 3 buah kelas Tingkatan 2. Pelajar Tingkatan 1 terdiri daripada kumpulan pertama pelajar Rancangan Khas seramai 160 orang dan selebihnya pelajar Rancangan Biasa. Pelajar Tingkatan 2 pula terdiri daripada pelajar-pelajar yang asalnya bersekolah di SMK Seri Mahkota dan SMK Ayer Molek. Jabatan Pelajaran Negeri Melaka juga telah menempatkan seramai 5 orang pelajar Rancangan Khas Sukan.
Pelajar Rancangan Khas terdiri daripada pelajar-pelajar yang mendapat keputusan cemerlang UPSR tetapi gagal untuk mendapat tempat di sekolah berasrama penuh. Manakala pelajar-pelajar Rancangan Biasa adalah pelajar yang tinggal berhampiran dengan sekolah.
Kerajaan Negeri Melaka telah bersetuju untuk membiayai yuran makan pelajar-pelajar Rancangan Khas sebanyak RM1.00 seorang (sehari) bermula pada tahun 2002 hingga 2006.
Berdasarkan keputusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Melaka (EXCO) pada 28 Februari 2001 dan disahkan pada 14 Mac 2001 keputusan telah dibuat untuk menjadikan SMK Telok Mas sebagai sekolah berasrama kerajaan negeri Melaka.
SMK Telok Mas telah mendapat perhatian yang jitu dari kerajaan negeri,Jabatan Pelajaran Melaka,Pejabat Pelajaran Daerah dan masyarakat setempat. Buat kali pertama telah diwarwarkan di akhbar Berita Harian pada 20 Mei 2001.
# Laman Web SONATA ANAK KANCIL    http://sonata14.blogspot.com/
 
# Lencana ini merupakan sumbangan dari SONATA ANAK KANCIL  dan diterima oleh penulis pada 16 Februari 2010.

# Jutaan terima kasih kepada beliau diatas sumbangan lencana sekolah ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...